3/15/15

Maart 2015

Het is nu zaterdagochtend, Efraim kijkt tekenfilms op de tv, Jander luistert muziek op de bank (vandaag niet naar het projekt want hij is ziek), en ik kruip maar eens achter de computer om de nieuwsbrief te schrijven. Het is broeierig warm want het heeft net hard geregend en nu is de zon alweer tevoorschijn gekomen! We mogen de afgelopen weken niet klagen over regen, we hebben heel wat tropische regenbuien gehad. Hopelijk blijft het nog even zo door gaan, want als de regentijd voorbij is hebben we weer heel wat droge maandjes voor de boeg!
 
Het jaar begint pas na carnaval....
Dat is het motto van heel wat Brazilianen. Klinkt natuurlijk misschien wel erg leuk en feestelijk, maar in  de praktijk houdt dat in dat je heel veel praktische dingen gewoon niet kan regelen of beginnen voor eind februari....(Carnaval begint hier al weken van te voren met allerlei feesten, en de week van het Carnaval zelf barst het feest in heel Brazilie los).  Zo lukte het mij maar niet om een afspraak te maken met de secretaris van gezondheid van Aquiraz. Met haar zou ik om de tafel om mijn projekt te bespreken. Na veel heen en weer gebel kreeg ik eindelijk een antwoord: “bel maar als het Carnaval is afgelopen”....  Uiteindelijk had ik een afspraak in de laatste week van februari en mijn projekt werd er met veel enthousiasme ontvangen! We zullen groepen voor zwangere tieners gaan beginnen in de wijk-gezondheidsposten! N.a.v. de gegevens hebben we bekeken in welke wijk er de grootste groep zwangere tieners is om daar te beginnen. Daarna zullen we uitbreiden naar de andere gezondheidsposten! Bijzonder om zo te kunnen gaan samenwerken met de lokale gezondheidszorg om zo meer zwangere meiden te kunnen bereiken!
Compassion



 
       
In Februari ben ik ook begonnen met  vertaalwerk voor Compassion. Voor sponsorwerving zijn ze een pilot begonnen om van de nieuwe sponsorkinderen een kort filmpje te maken. Het gaat om een kort interview met de kinderen (meestal 3-5 jaar) waarin ze gevraagd worden hoe ze heten, hoe oud ze zijn, wat hun lievelingseten is en wat ze later willen worden. Ik was een van de vertalers die deze interviews deden met de kinderen. Het was ontzettend leuk om te doen. We hebben heel Fortaleza en omstreken 
afgereisds, ik heb tientallen projekten bezocht en hééél veel kinderen geinterviewd! Het was erg leuk om nu ook eens de andere kant van Compassion te zien!
Jander is begin van dit jaar weer begonnen met studeren. Zijn doel is om dit jaar zijn middelbare school af te maken. Het is een speciaal programma waar hij dmv zelfstudie in 1 jaar de 3 jaar die hij nog mist af te ronden. Hij hoeft alleen naar school om zijn oefeningen in te leveren en een toets te maken, het is dus allemaal zelfstudie! Tot nog toe heeft hij alle toetsen nog gehaald, dus dat gaat goed!


 
In februari heeft Jander een pastor ontmoet die ook werkt in de jeugdgevangenis en ze willen graag samenwerken om de jongeren die in deze moeilijke situatie zitten te bereiken. Ze zijn nu bezig om te bespreken hoe dat er precies uit zal zien. Maar het is mooi om te zien hoe deze contacten verlopen!

Verder geeft Jander nog steeds gitaarles in 2 projekten  waar hij altijd met veel plezier heengaat. Foto’s zijn er genoeg op zijn facebook of instagram!

Efraim heeft het naar zijn zin op school, hij heeft een hele leuke juf en speelt graag nog even met zijn vriendjes na schooltijd voor we hem daar komen ophalen. Ook woont er een ander vriendje vlakbij en samen zijn ze soms dagen bezig met het bouwen van een enorm vliegveld (hoe kan het ook anders!). Vorige week hadden ze ook de hele middag gespeeld, ze renden achter elkaar aan door het huis heen, waarbij Efraim uitgleed en recht op zijn mond viel......Resultaat: 2 gebroken voortanden! 
Jander belde een bevriende tandarts waar we gelijk terecht konden. Ik had 2 stukjes tand gevonden die ik in de melk meenam. Helaas ontbraken er nog stukjes, waardoor we die niet konden gebruiken. Een van de tanden werd gelijk een mooi stukje aangemaakt met resina. De andere tand was helaas zover afgebroken dat de wortel bloot lag, en het deed hem zeer en dat betekende dus een wortelkanaalbehandeling... Efraim deed het supergoed! (Ook al was het de eerste keer voor hem, want wij hebben nl geen tandartsverzekering). Hij bleef rustig in de stoel zitten, ook al deed het hem soms erg pijn! Omdat zijn tanden nog niet uitgegroeid zijn zullen we de komende tijd nog wat meer bezoekjes aan de tandarts moeten brengen!   

Zoals jullie hebben kunnen lezen zijn we langzaam maar zeker weer in ons werkritme gekomen! We zijn blij en dankbaar voor al de nieuwe contacten, nieuwe uitdagingen en nieuwe projekten die op ons pad gekomen zijn! We willen jullie ook bedanken! Kleine berichtjes via facebook, instagram of whatsappjes doen ons veel plezier!!!

Veel liefs en groetjes uit Brazilie, Jander, Melanie & Efraim

 

0 Leave your comment here:

 
Designed by Simply Fabulous Blogger Templates