7/2/14

Ilha de Maré

Op blote voeten waadden we ons naar het wat gammel uitziende houten bootje. Onze tassen, camera’s computers en alle andere spullen worden ingeladen voor onze overtocht van de kust van Salvador naar het eiland “ilha de maré”.  
De vissersfamilies die op dit kleine eiland wonen zijn bijna allemaal afstammelingen van ontsnapte slaven, en zij leven en overleven van de visvangst. Maar hun gezondheid, levensvoorziening en leefgebied worden bedreigd door de enorme industrie die overal om hen heen is. Ze worden bedreigd, onderdrukt, gediscrimineerd en vergiftigd door de chemische produkten die in het water terecht komen. De visvangst is minder geworden, sommige vissers zitten onder de zweren op hun armen door chemische produkten in het water.
 Maar wat we hebben gezien op dit eiland waren geen mensen die bij de pakken neer gingen zitten. Ze gaan de strijd aan. In de 3 korte dokumentaires die EO Metterdaad hier maakte wordt het vergeleken met de strijd van de kleine David tegen de grote Goliath. 


Het was voor mij een hele ervaring om mee te maken hoe het filmen van zoiets in zijn werk gaat. Het waren enorm lange dagen, vaak in de brandende zon op een wiebelend bootje, waar ik achter de camera bleef om de vragen te vertalen, het antwoord terug te vertalen en dan later nog eens de vertaling onder de filmpjes in te tikken op de computer.

 

We verbleven in een supersimpel huisje op het eiland zelf. En zelden heb ik zo lekker gegeten als daar, verse schaal-en scheldieren, heerlijk! 
Op de website van EO Metterdaad kan je meer informatie vinden en ook op uitzending gemist kan je de afleveringen terug zien, en goed opletten, misschien ben ik wel ergens in beeld te spotten! 


Ook kan je op mijn facebook veel mooie foto’s vinden van die week.


 
Designed by Simply Fabulous Blogger Templates