12/20/14

December 2014

Zoals gewoonlijk een nieuwsbrief aan het einde van het jaar met een terugblik en een vooruitblik! De eerste paar maanden na ons sabbatsjaar verliepen zeker niet zo soepeltjes als we misschien wel gehoop hadden, met ziekte, overlijden en het opnieuw op gang komen van de projekten. Maar we zijn nu weer helemaal klaar om er in 2015 vol tegen aan te gaan!


Na maandenlang voorbereiden was het eindelijk zover, begin December hadden we een 3-daagse traningscursus voor Doulas. Het woord 'doula' is van oorsprong oud-Grieks en betekende in die taal 'dienende vrouw'. Een doula kan het beste omschreven worden als een zwangerschaps- en bevallingscoach. Het waren 3 enorm intensieve dagen en we hadden wel 52 deelnemers! Een recordaantal! En nog maar net aangekomen in in Nederland mocht ik gelijk wat van het geleerde in de praktijk brengen, want een braziliaanse vriendin beviel op 14-12-2014 van een prachtige zoon Levi Leon. Een bijzondere ervaring om bij zo’n intiem moment aanwezig te mogen zijn!
 





Eind November namen we de meiden mee uit eten om het jaar af te sluiten. De afgelopen weken waren we met name bezig geweest met het (creatief) voorbereiden van het huwelijk van een van de meiden dat op 20-12-2014 zal plaatsvinden. Jammer dat ik er niet bij kan zijn!
 
Ook Jander was de laatste weken nog druk met zijn gitaarlessen. De groepen blijven maar groeien! Iedereen is ontzettend enthousiast om gitaar te leren spelen. Maar het is zoveel meer dan alleen muziek. Door de lessen worden ze aangemoedigd om ook naar de kerk te komen. Veel van de kinderen komen uit arme gezinnen en de maaltijd die ze krijgen op het project is vaak hun enige maaltijd. Totaal heeft hij in de 2 projekten nu zo’n 25 leerlingen.


En met Efraim gaat ook alles prima, hij heeft mooie rapport cijfers en gaat na de kestvakantie over naar de derde klas alweer!

 

2015
Er zijn de afgelopen weken een aantal interessante ontwikkelingen geweest bij Vida Nova. Door de Doula training heb ik een aantal goede contacten opgedaan die van grote waarde zullen zijn voor de nieuwe ontwikkelingen in het projekt. Zo ben ik bijvoorbeeld bij de secretaris van gezondheid van Aquiraz geweest en met haar heb ik van gedachten gewisseld over het opzetten van groepen voor zwangere tieners in de lokale gezondheidsposten. Hetzelfde dat we al deden bij Jeusg met een Opdracht, maar dan op grotere schaal en in samenwerking met de lokale gezondheidszorg! Begin 2015 zal ik dit gaan opzetten
.
Daarnaast ben ik in contact gekomen met een Nederlandse die ook al jaren in Fortaleza woont. Zij is zich aan het voorbereiden om in 2015 met haar zoontje terug te gaan naar Nederland. Zij had fondsen gekregen voor een nieuw projekt maar vanwege haar terugkeer naar Nederland was zij op zoek naar iemand om dit op zich te nemen. Toen ik hoorde over wat voor soort projetk het betrof was ik meer dan geinteresseerd, het gaat namelijk om fondsen voor een naaiatelier!!! Deze fondsen zal zij nu geven aan Vida Nova. In dit naaiatelier zullen tienermoeders kunnen leren naaien. We wil ze met name leren om leuke spulletjes voor de uitzet te naaien en speelgoed! In de afgelopen maanden heb ik ontdekt dat er zeker markt voor is in Fortaleza, dus ik ben er ontzettend enthousiast over! Wel is het zo dat we bij ons huis een beetje zullen moeten verbouwen om dit projekt te kunnen huisvesten. Achterop ons terrein staat een klein huisje dat we verder willen uitbouwen, en we willen daar een eigen entree maken voor het projekt. Voor deze verbouwing hebben we nog wel fondsen nodig. Wilt u ons specifiek hierbij helpen dan kunt u een gift sturen ovv “vida nova”.

Jander zal volgend jaar weer verder gaan met zijn muziekprojekten. Zowel in onze eigen lokale kerk als in een andere kerk (op vrijwillige basis). Net zoals in het afgelopen jaar zal hij doorgaan met het bezoeken van een gezinnen die betrokken zijn bij onze kerk en bij de muziekprojekten om te evangeliseren, te bemoedigen en te ondersteunen. Beide projekten zijn namelijk gelokaliseerd in achterstandswijken. Daarnaast ziet hij er erg naar uit op weer opnieuw het werk in de jeugdgevangenis te gaan beginnen. De situatie in de jeugdgevangenissen is er niet beter op geworden, we horen veel over relletjes die er uitbreken en steeds meer kinderen die op steeds jongere leeftijd met justitie in aanraking komen. Er is een hoge nood en Jander wil er graag een verschil gaan uitmaken.




Holanda!

We blijven nog tot 17 januari in Nederland!

Ons verblijfadres is:
Concertlaan 60, 8265RX, Kampen.

We zijn mobiel bereikbaar op
06-30479930                             

We zijn deze periode ook beschikbaar om wat te komen vertellen over ons werk. Ook kom ik deze periode graag een creatieve workshop geven.
Schroom niet om contact met ons op te nemen!
 
We wensen jullie heel veel zegen toe de komende feestdagen en in het komende jaar!
Veel liefs en groetjes,


Veel liefs en groetjes,
Jander, Melanie & Efraim

 
Designed by Simply Fabulous Blogger Templates